zondag 9 juni 2013

Tips omgang met een narcist als partner

Hoe ga je om met een narcist als partner?

Wat normaal is, functioneert niet bij en narcist.

Een narcist begrijpen, is verspilde energie.

Het is een uitdaging om een narcist als partner te hebben. Een uitputtingsslag. Behalve...als jij je wapent tegen de absurde grillen van de narcist in je leven.

Jezelf wegcijferen werkt niet.

En daar ligt ook het grote probleem met de omgang van een narcist: de narcist zal altijd doen wat de narcist wil, zonder ooit rekening te houden met:
  • Jou,
  • Jouw gevoelens, meningen, ideeën, geloofsovertuiging, cultuur en enz.
Dus, om een klein beetje ongeschonden uit de zeer ongelijke strijd met de narcist (lees: jullie relatie) te komen, MOET je jezelf wegcijferen. De een kan daar iets beter tegen dan een ander, maar er komt een dag dat het gaat wringen:

waarom zou jij je altijd moeten opofferen?


Werkt niet he? Jezelf wegcijferen.

Jij bent te bijzonder om onbelangrijk te zijn.


Je leven is te bijzonder en te kostbaar om...waarom zou jij je opofferen voor een ongelijkwaardige relatie waarin jij onbelangrijk en onzichtbaar bent? Niemand verdiend dat, ook jij niet! Echt niet!

Goed, omgaan met een narcist kost heel veel energie, het put je - vroeg of laat - uit en het verzwakt je.

Hoe moet je in vredesnaam omgaan met een narcist als partner?


  • Verwacht niets - NIETS! - van de narcist,
  • Een narcist gedraagt zich als een klein kind die doen ook alles om hun zin te krijgen. Met dat verschil dat een kind ter zijnde tijd leert van het dreinende gedrag en het afleert. Een narcist niet. Die blijft drammen en dreinen, een narcist leert niet zoals een klein kind doet.
  • De narcist in je leven is niet diegene die je dacht dat hij/zij was. Die droomprins/prinses van de begindagen van jullie relatie bestaat niet: het was slechts een valstrik om jou te vangen. Ga nooit hopen dat je narcist ooit verandert in die droomprins of prinses!
  • Ga niet mee in de spelletjes van de narcist: gedraag je alsof je onaantastbaar bent, oppermachtig, alsof het je niet kan schelen. Loop van de narcist weg zoals de narcist wegloopt als jij iets wilde vertellen.
  • Ga nooit geen enkel conflict meer aan met een narcist: het is werkelijk verspilde moeite en energie!
  • Zorg dat je in alle opzichten onafhankelijk wordt van de narcist: vooral financieel!
  • Leef je eigen leven, zonder de narcist. Ga uit met je eigen vrienden, zonder de narcist. Leef!
  • Een narcist is altijd ontevreden, ongeacht wat jij doet. Ook al zou jij een hele poppenkast opvoeren om de narcist in je leven te plezieren, de narcist is en blijft ontevreden. Het is verspilde energie.
  • Wapen jezelf tegen de kritiek van de narcist. Daarvoor moet je geestelijk sterker worden. Dat betekend dat je iedere nacht ruim voldoende moet slapen, iedere dag ruim voldoende moet bewegen en gezond eten. Hoe sterker jij bent, hoe beter jij bestand bent tegen valse kritiek. Blijf je onaantastbaar gedragen, alsof jij oppermachtig bent en de narcist een klein insect. Weet dat de narcist alles zal doen om jou een schuldgevoel te bezorgen. Trap er niet in, laat de narcist in zijn/haar eigen sopje maar gaarkoken.
  • Communiceren met een narcist is ook iets moeilijks: doe het zo min mogelijk en alleen als het strikt noodzakelijk is.

Besef 1 ding heel goed: de narcist is NIET normaal: jij bent WEL normaal!


Sterkte allemaal!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten