maandag 21 mei 2012

Hoe herken je een narcist?

Aan welke kenmerken herken je een narcist?
Twee typische kenmerken markeren een narcist: het ontbreekt de narcist aan:
  • Empathische gevoelens voor anderen en aan
  • Een gebrek aan realiteit.
Het gevoel van medeleven voor anderen ontbreekt compleet bij een narcist. Empathische gevoelens ontbreken en als ze al op zekere hoogte aanwezig zijn, is het empathische gevoel totaal onbetrouwbaar.
Een narcist is alle realiteit uit het oog verloren, alle realiteit bij zowel zichzelf als bij anderen. Een narcist is onrealistisch bezig, altijd.

Vriendelijk
Als een narcist vriendelijk is, is het gespeeld, onecht, selectief en vals. Een narcist is (gespeeld) vriendelijk naar anderen toe waarvan de narcist vermoed dat deze hooggeplaatst is, macht heeft of status heeft. Een narcist zal in het openbaar trachten of in ieder geval een poging wagen, om gespeeld vriendelijk te zijn.
 
Als de narcist jou langer kent, zal de vriendelijkheid verdwijnen.
 
Onvriendelijk
Een narcist kan in een groep heel charmant en vriendelijk overkomen. Zodra de narcist alleen met jou of met iemand anders overblijft die hij kent, zal zijn onvriendelijkheid onmiddellijk de kop op steken. Een narcist is consequent, continu en regelmatig onvriendelijk. (Let op: iemand die een keer een “slechte” dag heeft en eens onvriendelijk reageert is geen narcist!) Het gebrek aan empathie van een narcist gaat hand in hand met onvriendelijkheid.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten